ЛІТО - ПОРА ВІДПОЧИНКУ! ПОРАДИ БАТЬКАМ

Надворі довгоочікуване літо! З ним ми пов’язуємо свої мрії про відпочинок, про виїзд на природу. Особливо хочеться порадувати літнім відпочинком дітей. Прагнення батьків оздоровити своїх дітей — мабуть, сьогодні єдина сила, яка здатна це реалізувати. На природі можна навчити дітей:

  • самостійності;
  • сміливості, нічого не боятися;
  • плавати, бігати, стрибати;
  • розширювати знання про рослин, тварин, природні явища;
  • отримувати емоційне задоволення.
  • багаття розпалювати (тих дітей, що доросліші);

Отже, літнє оздоровлення дітей — справа батьків. Тож пропонуємо до вашої уваги деякі поради щодо організації цікавого так корисного відпочинку з малечею.

Влітку сім’ї часто бувають «на природі». Природа буває різною. Наприклад, дача — це справжня природа, похід в гори разом з дорослими, відпочинок біля водойми. А на природі часто проводять «пікніки», так звані сімейні відпочинки з розвагами та смачними стравами. Отже, виїжджаючи на дачу чи на природу, до річки, в гори використайте час з користю, але не варто забувати й про заходи безпеки.

Насамперед, не залишайте дітей без нагляду!!!

Оскільки, найчастіше на пікніку збираються різновікові компанії, то нехай у вас у запасі буде декілька таких ігор, які всім цікаві і зрозумілі.

«Скільки шишок, відгадай»

Побігали, пострибали, тепер час відпочити, посидіти біля багаття і погра­ти в спокійні ігри. Покладіть кілька шишок у непрозорий пакет або мішечок і запропонуйте малятам відгадати, скільки їх там, підказуючи словами «більше» та «менше».

«Влучний стрілець»

Відзначте лінію, від якої буде вестися стрільба. Поставте на невеликій відстані відро або капелюх, і нехай діти вправляються в метанні, закидаючи туди шишки.

Не забудьте взяти з собою м’яч! Адже з м’ячем можна грати в різні ігри, наприклад волейбол, футбол, баскетбол. А ще пропонуємо вам ось такі

«Швидкий м’яч»

Усі великі та маленькі гравці стають , коло і починають передавати по колу м’яч. Поступово темп гри зростає. Якщо хто-небудь із гравців м’яч упустив, він залишає гру і виходить з кола Виграє той, хто залишився останнім.

«Відбий м’яч»

Гравці по черзі відбивають руками м’яч в землю. Виграє той, хто більше разів відіб’є м’яч. Можна відбивати м’яч ногою вверх.

«Правда чи ні?»

Гравці стають в рядок, або півколом. Один ведучий стає навпроти, по черзі ставить запитання кожному і кидає м’яча. Гравець відповідає «Так» або «Ні». Якщо відповідь «Правда», то він ловить м’яч і повертає його ведучому. Якщо ж «ні», то м’яч не ловлять, ведучий його кидає наступному гравцеві. Наприклад: «Правда, що літаки літають?», «Правда, що на ялинці ростуть яблука?»

«Дожени»

Всі гравці стають у коло. Два, які стоять один навпроти одного, тримають в руках по м’ячу. За командою гравці починають передавати м’яч по колу в одному напрямку намагаючись, щоб один м’яч наздогнав інший. Той, у кого виявиться два м’ячі отримує штрафний бал.

«Біля багаття»

Діти з задоволенням допоможуть та­там розпалити багаття. Попросіть їх зібрати хмиз і дрова. По­кажіть, як правильно розпалювати багаття. Тут можна співати улюблені пісні, відгадувати загадки або грати в ігри з словами.

«Зіпсований телефон»

Одна дитина придумує слово і гово­рить його на вухо сусідові, той передає почуте наступному гравцеві. Коли слово «обійде» коло, останній гравець пови­нен його назвати вголос.

«Асоціації» і «Порівняння»

Поясніть їм, що таке асоціації, порівняння.

Наприклад, коли ми говоримо «зима», то відразу згадуємо сніг. І так далі. Перший гравець вимовляє слово, а наступний швидко говорить далі. Скажімо «Слон — Африка», «Африка — Мавпа», Мавпа – Зоопарк, «Зоопарк — звірі»…, «Великий – малий, високий – низький, тонкий – товстий, гарячий – холодний…».

«На пляжі»

Це ігри з водою та піском. Найблагодатніша пора для цих ігор — літо. З піском так цікаво гратися! Кожен малюк з задоволенням будує, пересипає, ліпить. Дитина, якій 2 роки, ще не може по-справжньому ліпити пасочки, тому сідайте в пісок і ліпіть з нею разом. Малюк буде бачити, як дорослі це роблять, і намагатиметься їх наслідувати.

Покажіть маляті: ось сухий пісок, ось — мокрий. Сухий можна пересипати, а з мокрого робити будівлі. На прогулянку беріть кілька відер: різного розміру, формочки для піску.

Отже, чим зайнятися на піщаному березі? Можна, наприклад:

• ходити босоніж;

• будувати з вологого піску палаци, замки;

• прокладати дороги для іграшкових автомобілів.

• робити пасочки і прикрашати їх;

• разом з батьками робити піщані фігури;

• малювати пальцями або паличкою на вологому піску.

Пляж — це не тільки пісок, але ще й вода: річка, море, озеро або басейн.

Увага! Перш, ніж грати у воді, згадайте правила.

1. Не залишайте дітей у воді без нагляду!

2. Надувні іграшки і приладдя для плавання розраховані тільки на те, що дорослий перебуває поруч з дитиною.

3. Стежте, щоб малюк не перегрівся на сонці. Одягайте на голову сонцезахисні капелюхи, панамки. Не перебувайте на сонці довгий час.

4. Не забувайте напувати дітлахів водою, тому що на пляжі буває дуже спекотно.

Відпочити зі своєю дитиною — це чудова можливість побути з нею наодинці, подивитися на неї іншими очима, порадіти тому, як вона виросла і як багато її цікавить. А ще загартуватись, оздоровитись, засмагнути, узнати багато цікавого.

ТОЖ ГАРНОГО ВАМ ВІДПОЧИНКУ! ТЕПЛОГО СОНЯЧНОГО ЛІТА!

Кiлькiсть переглядiв: 115